Wil Willemsen

Wil Willemsen (Amsterdam, 1943) volgde een opleiding aan de Europaische Academie te Trier en cursussen en stages op de werkplaats van het Van Gogh Museum te Amsterdam.

Zij richt zich in haar schilderkunst niet zozeer op het individu en zijn specifieke karaktereigenschappen, maar met name op de onderlinge relaties tussen mensen; de interactie tussen verschillende personen en de zeggingskracht van het lichaam. Willemsen kiest bewust voor een mengvorm die zich op het snijvlak van abstractie en figuratie bevindt. De mensen zijn als zodanig herkenbaar, de houding laat zich lezen, maar elk overbodig detail wordt bewust weggelaten. Wil Willemsen kiest voor het grote gebaar. In ruime, met kwast of spatel opgebrachte vlakken worden contouren van haar personages weergegeven. In laag over laag, wordt een vitale suggestie van de mens, wordt de levendige communicatie tussen mensen, op spontane en intuïtieve wijze in verf op het platte vlak gewekt. Haar figuren stralen emoties als nieuwsgierigheid, jaloezie en berusting uit. Mensengroepen zijn bijeengebonden door ruige verfritmes. Willemsen werkt met acrylverf. Die droogt sneller dan olie, dat past beter bij haar temperament. Ze kiest voor heldere en primaire kleuren en hierin toont de kunstenaar haar positieve levensinstelling. Daarnaast is de compositie open en overzichtelijk. Rood is haar favoriete kleur.

De kunstenaar maakt notities in de vorm van tekeningen. 'Aan de houding zie je dat het verschillende persoonlijkheden zijn met een eigen uitstraling en een eigen karakter. Dat werd mijn uitdaging: Kan ik een groep mensen neerzetten met allemaal een eigen expressie? Kan ik de onderlinge relatie laten zien? Wie zijn er in elkaar geïnteresseerd en wie juist niet? En hoe leg ik dat vast op het doek? Het blijft me inspireren.'

Kunstwerken van Wil Willemsen