Jeff Koons

De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons werd in januari 1955 geboren. Koons studeerde aan het Maryland College of Art en het Art Institute in Chicago. Na zijn studie vestigde Jeff Koons zich in 1976 in New York, waar hij al snel opviel. De eerste werken van Koons bestonden uit tl-buizen en huishoudelijke artikelen. Daarnaast ontstonden opblaasbare konijnen en bloemen. Koons trad veelal in de voetstappen van popartkunstenaars. In zekere zin is zijn werkwijze vergelijkbaar met die van Andy Warhol, dit vooral door zijn experimenten met verschillende media. De eerste solotentoonstelling van Koons vond in 1985 plaats in New York. De belangrijkste thema's op deze tentoonstelling waren evenwicht en overleven. Naast zijn "Equilibrium tanks", een soort aquaria waarin zich zwevende basketballen bevinden, toonde hij afgietsels van een reddingsvest en een rubberboot.

Door sommigen wordt de kunst van Jeff Koons als banaal ervaren. Feit is, dat Koons altijd op zoek lijkt te zijn naar de grens: waar houdt de kunst op en begint de kitsch. Voor de serie "Banality" (1988) maakte Koons gebruik van dezelfde techniek, waarmee doorgaans kitsch objecten van aardewerk worden vervaardigd. Een relletje na de aankoop van "Ushering into banality" door het Stedelijk Museum in Amsterdam resulteerde in naamsbekendheid van Jeff Koons in Nederland. Jeff Koons was aan het begin van de jaren negentig kortstondig getrouwd met de pornoactrice Ilona Staller, beter bekend bij sommigen als Cicciolina. Koons legde zijn liefde vast met de voorstelling "Made in heaven".

Voor de Documenta in Kassel maakte Jeff Koons de uit levende bloemen bestaande sculptuur "Puppy". Zes jaar later werd dit project herhaald tijdens een overzichtstentoonstelling in het Guggenheim Museum in Bilbao. Gedurende de jaren negentig en daarna bleef Koons experimenteren en grenzen verkennen. Elke keer als hij met iets 'nieuws' kwam was dit groot nieuws in de kunstwereld. Werk van Koons was te zien in vele belangrijke musea in de wereld. Het Stedelijk Museum in Amsterdam stelde in 1992 een overzicht van zijn werk samen. Zijn werk was te zien in steden als Londen, Liverpool, Berlijn, Frankfurt, Tokyo en New York.

Bekijk ook: Corneille, Claude Vanheye en Clemens Briels.

Jeff Koons

Kunstwerken van Jeff Koons

2 kunstwerken

Sorteren op: