Fon Klement

De in Amsterdam geboren kunstenaar Fon Klement (1930 – 2000) is autodidact. Na een korte periode waarin hij als figuratief schilder en houtsnijder aanzien verwierf, kwamen in 1960 de eerste meerkleuren grafiekbladen tot stand in de hem nu zo typerende techniek: de hoogdruk boardsnede. Herkenbare vormelementen maakten geleidelijk plaats voor meer abstracte motieven in een sober kleurenprogramma. Een overzicht van dit werk was in 1980 te zien in het Museum van Bommel-Van Dam in Venlo. Deze tentoonstelling was voor Fon Klement mede aanleiding om weer te gaan schilderen. In september 1990 wordt ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag nieuw werk tentoongesteld in het Singer Museum te Laren. Tegelijkertijd verschijnt een boek met grafiek, schilderijen en tekeningen.

Zijn oeuvre is behalve op exposities te zien op reizende grafiektentoonstellingen. Sinds 1961 was Fon Klement lid van Xylon, de internationale vereniging van houtsnijders, die regelmatig grafiek toont in heel Europa. De expositie “Prints today in the USA” met een overzicht van grafiek van Nederlandse kunstenaars, onder wie Fon Klement, heeft jarenlang door de Verenigde Staten gereisd. Tijdens de grafiekbiënnale “Grafiek Nu” in Laren in het najaar van 1990, en later op de eerste internationale grafiekbiënnale in Maastricht, die tijdens de zomer van 1993 werd gehouden, wordt aan Fon Klement de Publieksprijs toegekend. In 1992 verscheen een bundel met zeven gedichten van Marion Bloem naast zeven prenten van Fon Klement onder de titel zwartwit in en achter kleuren. Dit album dat als Leporello is vormgegeven is een nieuw hoogtepunt in het grafisch oeuvre van Fon Klement.

Klement is in november 2000 overleden. Hij werd gerekend tot een van de succesvolste kunstenaars van zijn tijd, al zou hij dit nooit van zich zelf gezegd hebben. De kunstwerken van Fon Klement vindt u bij IQ Kunstuitleen en Galerie. De werken zijn te koop, maar ook te huur via de kunstuitleen. Voor bedrijven is de kunstuitleen voor bedrijven een veelgebruikte mogelijkheid.

Bekijk ook: Jan te Wierik, Jamie Williams en Jochem de Graaf.

Fon Klement

Kunstwerken van Fon Klement

13 kunstwerken

Sorteren op: