Crail Moansburg

Crail Moansburg was het enige kind uit een oorlogshuwelijk van een Amerikaanse vader en een Duitse Moeder. Ze werkten beiden net over de Duitse grens op een Amerikaanse legerbasis. Na een lastige schooltijd ging de 18-jarige Crail Moansburg naar de kunstacademie in Arnhem. Ondanks dat het tekenen hem goed af ging, gooide hij na drie jaar de handdoek in de ring wegens concentratieproblemen.

Zonder diploma, na 12 ambachten en 13 ongelukken, werd hij bedrijfsleider van een nachtclub in het beruchte spijkerkwartier in Arnhem. Hier vond hij zingeving en erkenning in het regelen van allerlei zaken. Crail Moansburg vond rust in zijn werk in de nachtclub. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en hij pakte de kwast weer op. De voormalig kunstacademiestudent schilderde tussen de bedrijven door taferelen van optredens in nachtclubs en plakte de aankondigingen in postervorm in de achtergronden van zijn kunstwerken. De personages op het canvas, danseressen en performers, bevatten een nostalgische waarde voor de kunstenaar.

Omdat Crail Moansburg zijn creatieve uitspattingen zag als hobby, gaf hij de schilderijen weg aan danseressen en klanten. Het werk uit deze woelige periode is moeilijk traceerbaar gebleken. Het spijkerkwartier werd tien jaar terug weggesaneerd door de gemeente Arnhem en Moansburg restte geen andere optie dan zich vol overgave op zijn oorspronkelijke talent te storten. Het voelde als een tweede huwelijk. Moansburg idealiseert daarom de iconen die hij schildert, ze vertegenwoordigen voor hem romantiek. Terugkomende thema’s zijn gelaagdheid en verlangen naar vervlogen tijden. Crail Moansburg houdt van de figuren op het canvas, of ze nu fictief zijn of echt. De kunstwerken van Crail Moansburg zijn bij IQ Kunstuitleen & Galerie te huur en te koop. Als particulier bouwt u 2/3 deel via de kunstuitleen als spaartegoed. Ook bieden wij kunstuitleen voor bedrijven en organisaties.

Kunstwerken van Crail Moansburg

1 resultaten

Sorteren op: