Alex Jawdokimov

De in Rusland geboren Alex Jawdokimov werd geboren op een collectieve boerderij, voordat hij zijn jeugdjaren doorbracht in concentratiekampen in heel Europa. Na de holocaust te hebben overleefd, verhuisden Jawdokimov en zijn moeder in 1947 naar Engeland, toen ze werk vond als huishoudster in een statig huis in Somerset.

Jawdokimov, die op dit moment al vier talen sprak, leerde binnen twee weken Engels spreken en ging daarna trainen aan het Somerset College of Art. Zijn creatieve flair was niet beperkt tot de beeldende kunst; naast het succesvol werken als illustrator en ontwerper, smeedde hij ook een carrière als danser, muzikant en acteur. Tijdens zijn filmcarrière speelde hij samen met Michael Caine en Sean Connery.

Ondanks zijn vele successen is schilderen duidelijk de eerste en meest duurzame liefde van Alex Jawdokimov. Het uitzonderlijke talent van de kunstenaar is zichtbaar in elk stuk, van zijn eerdere stadsgezichten tot de meer recente berkenboomserie waar hij het meest bekend is geworden.

Met een combinatie van oliën en acrylverf verfraait de kunstenaar elk stuk met bladgoud of bladzilver, waarmee de lichtgevende kwaliteit van bomen in het zonlicht wordt vastgelegd.

Helaas stierf Alex Jawdokimov in september 2019. Een triest verlies voor zijn familie en ook de kunstwereld.

Kunstwerken van Alex Jawdokimov