Robert Whitaker

Toen fotograaf Robert Whitaker (1939 – 2011) in 1961 naar Australië verhuisde waar hij een eigen studio betrok, raakte hij in contact met The Beatles. De meest spraakmakende foto die hij van hen maakte, was het coverbeeld dat al snel bekend werd onder de naam 'butcher cover'. Het beeld dat op het verzamelalbum 'Yesterday and Today' zou prijken, toont de bandleden gehuld in witte slagersjassen bedekt met stukken rauw vlees. Omdat het beeld voor veel opspraak zorgde, werd het al snel vervangen door een andere foto van Whitakers hand. Dat kon echter niet verhinderen dat er al 25.000 exemplaren over de toonbank waren gegaan.

Behalve dat Whitaker de bandleden van The Beatles in gezamenlijke en afzonderlijke foto's vastlegde, fotografeerde hij ook beroemdheden als Eric Clapton en Mick Jagger. Hij richtte bovendien zijn lens op de oren, mond en neus van Salvador Dali in een poging zijn surrealistische denkwijze te vatten.

Vanaf de jaren zeventig werd Whitaker ook actief als oorlogsfotograaf. Hij reisde af naar Cambodja om de conflictsituatie aldaar vast te leggen en bezocht Vietnam, Bangladesh en het Midden Oosten om dezelfde reden.

Toen Whitaker als fotograaf stopte, verhuisde hij met zijn gezin naar een boerderij in Engeland. Nadat hij gewond raakte bij een auto-ongeluk, begon hij zijn foto's te categoriseren en te publiceren. Zijn werk kwam op verschillende exposities terecht, waaronder in het National Portrait Gallery te Londen. Robert Whitaker zette ook voet op Hollandse bodem, bij IQ in 2008.

Bekijk ook: Claude Vanheye, Pieter Vermeulen en Ronald Boonacker.

Robert Whitaker

Kunstwerken van Robert Whitaker

1 kunstwerken

Sorteren op: