Kees Kooij

Elke kunstenaar heeft zo zijn eigen verhaal over wat hem drijft en wat zijn werk zou kunnen betekenen. Dit kan namelijk in veel gevallen verhelderend werken. Kees Kooij (1935 - 2020) heeft daar zijn eigen opvattingen over. Wat hij creëert moet immers voor zich zelf spreken, aldus Kees.

Om de kijker toch niet volslagen blind te laten proeven van het werk van Kees Kooij het volgende over de maker en wat uit zijn handen komt. Als oudste zoon van een boomkweker, was het uiteraard de bedoeling dat hij ooit het bedrijf van zijn vader zou overnemen. Zoals het hoorde ging Kees naar de Rijkstuinbouwschool, maar hij merkte gaandeweg dat dit niet de richting was die hij ambieerde. Zijn hart lag bij het creatief bezig zijn. Het volgen van kunstonderwijs was echter gezien de omstandigheden uitgesloten. Om zijn passie te bevredigen ging Kees werken bij een atelier dat decors maakte voor theaterproducties. Bij dit bedrijf kon Kees zich naar hartelust uitleven. In diezelfde periode ging Kees zich toeleggen op portretschilderen. Daarop volgde een periode van het schilderen van stillevens. Stap voor stap kwam hij terecht op de huidige stijl, het schilderen van landschapsschoon en dorpsgezichten.

Wie traditionele landschappen of dorpsgezichten verwacht is bij Kees aan het verkeerde adres. Kees is slechts geïnspireerd door het landschap, doch gebruikt zijn eigen visie op de realiteit.

Bekijk ook: Krin Rinsema, Leon Bosboom en Linda Harms.

Kees Kooij

Kunstwerken van Kees Kooij

4 kunstwerken

Sorteren op: